Τo διεθνές συνέδριο παθητικών κτιρίων στην Κίνα προεξοφλεί ένα μεγάλο άλμα στις κατασκευές παθητικών κτιρίων παγκοσμίως για τα επόμενα χρόνια.

Το 23ο Διεθνές Συνέδριο Παθητικών Κτιρίων ολοκληρώθηκε επιτυχώς στην Gaobeidian της Κίνας και το συμπέρασμα από την παγκόσμια αυτή συνάθροιση είναι διττό: 1) Το Παθητικό Κτίριο αποκτά ισχυρή υπόσταση παγκοσμίως και 2) το «τρένο» που εξαπλώνει την κατασκευή Παθητικών Κτιρίων στην Κίνα είναι αξιοπρόσεκτο. Τόσο  τα τεράστια πρότζεκτ κτιρίων που κατασκευάζονται ως παθητικά, όσο και οι παραγωγοί που κατευθύνονται αποκλειστικά στην κατασκευή συστημάτων-υλικών κατάλληλων για παθητικά κτίρια (πάνω από 73 κουφώματα έχουν πιστοποιηθεί αυτή τη στιγμή από το Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου και παράγονται αποκλειστικά στην Κίνα), υποδηλώνει ότι η ταχύτητα υιοθέτησης του προτύπου στην Κίνα είναι εντυπωσιακή.

«Εάν η βιομηχανία του δυτικού αναπτυγμένου κόσμου δεν   ανεβεί κι αυτή στο «τρένο» και δεν επενδύσει πραγματικά στην αειφόρα τεχνολογία και τεχνογνωσία, θα χάσει το διεθνή ανταγωνισμό»  δήλωσε ο Dr. Wolfgang Feist, ιδρυτής του Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου. «Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στην Κίνα και βλέπω ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει λάβει το μήνυμα αυτό. Η κινεζική βιομηχανία επενδύει μαζικά στην  πράσινη τεχνολογία και σύντομα θα έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα.  Επομένως  το μήνυμα για τη βιομηχανία μας είναι: ‘Κάντε το πράξη όλοι μαζί και οδηγηθείτε σύντομα στο δρόμο των πολύ αποδοτικών ενεργειακά κτιρίων».

Εμβληματική, στον πρωτοποριακό ρόλο της Κίνας στα Παθητικά Κτίρια, είναι η κατασκευή της συνοικίας  Bahnstadt στην Gaobeidian, στην πόλη υποδοχής του συνεδρίου. Ο Dr. Feist από το Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου παρουσίασε το επίσημο πιστοποιητικό για το έργο στην εναρκτήρια τελετή του συνεδρίου.

Το συγκεκριμένο έργο ανέρχεται, συνολικά, σε 330.000 τετραγωνικά μέτρα πιστοποιημένων Παθητικών Κτιρίων. 8 ουρανοξυστών, 12 πολυκατοικιών και 6 βιλών, αριθμός που αντιπαραβάλλεται με το συνολικό άθροισμα σε τετραγωνικά μέτρα των Παθητικών Κτιρίων που έχουν κατασκευαστεί έως σήμερα στη Βόρεια Αμερική!  Πρακτικά, αυτό είναι το είδος της κλίμακας και της ταχύτητας που πρέπει να υιοθετήσουμε παντού για να μειώσουμε τις λειτουργικές εκπομπές άνθρακα αρκετά γρήγορα, ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή του κλίματος του πλανήτη.

«Η Κίνα δείχνει ότι το πρότυπο του Παθητικού Κτιρίου είναι πραγματικά διεθνές και επεκτάσιμο», δήλωσε ο Bronwyn Barry από το North American Passive House Network. «Ήρθα εδώ σκεπτική και φεύγω απίστευτα εντυπωσιασμένη, χάρη στους οικοδεσπότες της πολιτείας Hebei ,μιας πολιτείας 75.000.000 κατοίκων, όσο και η Γερμανία,  της Sundar Windoor City, ενός εκ των μεγαλύτερων κατασκευαστών κουφωμάτων στον κόσμο  και του Ινστιτούτου Παθητικού Κτιρίου. Ήταν απίστευτα προσηνείς.»

Το ΕΙΠΑΚ εκπροσώπησαν στο διεθνές συνέδριο της Κίνας, ο Πρόεδρος του ΔΣ Στέφανος Παλλαντζάς, μέλος της επιστημονικής επιτροπής του συνεδρίου και επίσημος προσκεκλημένος της πολιτείας Hebei, ο Μίλος Ιλιτς, εκπρόσωπος του ΕΙΠΑΚ στην Κύπρο  και ο Δημήτρης Παλλαντζάς, υπεύθυνος εκπαίδευσης του ΕΙΠΑΚ. Ραντεβού του χρόνου στο Βερολίνο.  


Εμφάνιση
Απόκρυψη