Το ανακαινισμένο κτίριο του παλιού ταχυδρομείου του Bolzano στην Ιταλία πιστοποιείται κατά Passive House.

15 Νοεμβρίου 2012 | 0 Σχόλια

Η απονομή χθες του πιστοποιητικού Passive House στο δημόσιο κτίριο Αρ. 11 του παλιού ταχυδρομείου του Bolzano, αποτέλεσε αναμφισβήτητα ένα ξεχωριστό γεγονός για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κατασκευαστικά χρονικά της Ιταλίας. Με αυτήν την διεθνώς αναγνωρισμένη διάκριση από το Ινστιτούτο Passive House του Darmstadt αναδείχθηκε ο πρωτοποριακός χαρακτήρας αυτού του έργου στον τομέα της ανακαίνισης με υψηλή ενεργειακή απόδοση. Από ένα παλιό και απρόσωπο κτίριο της δεκαετίας του '50, κοντά στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της πρωτεύουσας του Νότιου Τιρόλου προέκυψε ένα μοντέρνο κτίριο με μοναδικό προσωπικό χαρακτήρα, το οποίο παρά τον περιορισμένο προϋπολογισμό, απέκτησε και χαρακτηριστικά πολύ χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης, πράγμα το οποίο γίνεται άμεσα αντιληπτό.

"Το Νότιο Τιρόλο απέκτησε με αυτό το παθητικό δημόσιο κτίριο ένα πρώτης τάξεως επιδεικτικό κτίριο"  δηλώνει ο ο καθηγητής Dr. Wolfgang Feist, διευθυντής του Ινστιτούτου στο Darmstadt και Φυσικός των κατασκευών στο πανεπιστήμιο του Innsbruck. "Είναι το πρώτο παγκοσμίως κτίριο δημόσιων υπηρεσιών σε αυτή την ενεργειακή κλάση και ικανοποιεί ήδη από το 2006 τις προδιαγραφές κατανάλωσης ενέργειας που θα ισχύσουν από το 2020"!

Το παλιό κτίριο του ταχυδρομείου στο Bolzano είναι ένα ενεργειακά άριστο και ταυτόχρονα αισθητικά ευχάριστο κτίριο. Ένα οπτικά εντυπωσιακό χαρακτηριστικό είναι το "παιχνίδι" με τα κουφώματα, που είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να επιτρέπουν να μπαίνει περισσότερο φως στο κτίριο από αυτά που βρίσκονται στο κάτω ορόφους, ενώ παράλληλα υπάρχει η απαιτούμενη σκίαση σε αυτά των ανώτερων ορόφων.

Η ιδιοκτησία του κτιρίου και ο αρχιτέκτονας Dr. Michael Tribus πήραν από κοινού την απόφαση να ικανοποιήσουν απόλυτα, στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης, τα  ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά του προτύπου Passive House. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα. λόγω της εξαιρετικής μόνωσης και αεροστεγανότητας του κελύφους του κτιρίου και του συστήματος αερισμού με ανάκτηση θερμότητας, το κόστος θέρμανσης του κτιρίου να μειωθεί κατά 90%. 

Η απονομή του πιστοποιητικού "Quality approoved Passive House" έγινε χθες στις 10.00 το πρωί μπροστά στο κτίριο του παλιού ταχυδρομείου, στην οδό Rittner 4 στο Bolzano, από τον εκπρόσωπο του Γερμανικού Ινστιτούτου Jan Steiger, ο οποίος ταξίδεψε ειδικά για αυτό τον σκοπό από το Darmstadt.

Το κτισμένο το 1954 κτίριο του παλιού ταχυδρομείου ανακαινίστηκε το διάστημα 2004-2006, ενώ προστέθηκαν και δύο επιπλέον όροφοι. Στο ισόγειο υπάρχουν σήμερα χώροι συνεδριάσεων, διαλέξεων και εκθέσεων, ενώ από πάνω αναπτύσσονται τέσσερις όροφοι γραφείων δημοσίων υπηρεσιών.  Στην ταράτσα δημιουργήθηκε ένας βατός ταρατσόκηπος που δένει αρμονικά με το περιβάλλον και μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα διαλείμματα εργασίας του προσωπικού.

Πηγή : PHI  

×

Post a Comment